Postgebouw

Informatie

Begin 2019 kocht de stad het voormalige postgebouw op de hoek van de Durmelaan en de Markt.  De uitstraling van dit gebouw is erg groot: het is immers één van de vier bakens (landmarks) die op elke hoek van de Markt aanwezig zijn, nl. het stadhuis, de Sint-Laurentiuskerk, het stadsmuseum én dus het postgebouw.  Het gebouw is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed (14-09-2009), als beschermd monument (03-03-1998) en maakt bovendien deel uit van het beschermd stadsgezicht (03-03-1998).  Om die reden is het voor een private ontwikkelaar geen evidentie om een geschikte bestemming te vinden, maar voor het stadsbestuur betekent de aankoop absoluut een opportuniteit. 

Het gebouw staat sinds de aankoop leeg, maar daar komt binnenkort dus verandering in.  Door de stad zijn in 2020 alvast enkele beperkte werken uitgevoerd aan het dak om verval te vermijden, maar na de zomer van 2022 starten de echte verbouwingswerken.  

De dienst Toerisme en Evenementen, momenteel veel te klein gehuisvest naast het stadhuis, krijgt alvast een vaste en veel ruimtere stek op de benedenverdieping.  Ook de werking van deze dienst zal worden uitgebreid zodat toeristen hier terecht kunnen voor alle info en eventueel tickets van wat er in Lokeren te beleven valt.  Ook het idee om alvast virtueel enkele leuke plekjes in of weetjes over onze stad te ontdekken, de ruimte om in groep met een stadsgids af te speken, een duidelijk onthaal voor het watertoerisme of zelfs de mogelijkheid om streekeigen producten aan te kopen, staan op het verlanglijstje.

Ook het Stadsarchief (onze dienst Informatiebeheer) zal naar dit prachtige gebouw verhuizen.  Hun huidige locatie, in het gebouw in de Torenstraat, is momenteel te klein en te vochtig om waardevolle stukken te blijven bewaren. 

Naast deze beide diensten zal in het voormalige postgebouw ook ruimte voorzien worden voor de gemeenteraad (in functie van een toekomstige herinrichting van het administratieve centrum), ceremoniële gelegenheden (bv. huwelijken, indien gewenst met meer gasten dan de huidige trouwzaal aan kan, grote onthaalmomenten of recepties) en zal de mogelijkheid geboden worden om de voorziene vergaderzalen ook extern (bv. verenigingen) te gebruiken.  Alle ruimtes zullen polyvalent worden ingericht zodat ze optimaal kunnen worden ingezet. 

 

Ontwerp klaar 

Architectenbureau Bressers ging met al onze wensen en noden aan de slag.  Gezien de waarde van het gebouw werd bij de opmaak van het ontwerp frequent teruggekoppeld naar Agentschap Onroerend Erfgoed.  Maar ook heel wat andere partijen werden betrokken: zo was ook de brandveiligheid van het oude gebouw een zeer ingewikkeld en dus ook een zeer grondig besproken thema en werd ook de toegankelijkheid gedetailleerd bekeken samen met Inter.

Het gebouw wordt stevig opengewerkt: waar vroeger de binnentuin was, die helaas volledig werd dichtgebouwd, komt een nieuw gebouw.  Het staat grotendeels los van het oude deel van het postgebouw waardoor beide dus perfect naast elkaar kunnen bestaan en waardoor het mogelijk is om ook aan de achterzijde lichtinval te kunnen garanderen.  Tussen de beide gebouwen is er ruimte voor een kleine patio. 

In de kelderruimte van het oude deel (kant Durme) komen alle technieken.  De rest is niet onderkelderd.

Het gebouw krijgt in de toekomst 2 ingangen:

  • het infopunt Toerisme kan je bereiken via de (weliswaar aangepaste) initiële toegangsdeur aan de Markt-zijde van het gebouw.  Bezoekers van het voormalige postgebouw, herinneren zich mogelijks nog het grote hoogteverschil tussen de vloer van het gebouw en de wegenis aan de buitenzijde.  Om dit hoogteverschil in de toekomst eleganter én comfortabeler op te vangen, zal aan de buitenzijde van het gebouw een trappenconstructie met hellend vlak aangelegd worden.  Hierdoor word je ook automatisch naar de ingang geleid.  

  • het Stadsarchief en de expo-, gemeenteraad- of receptieruimte kan je bereiken via een nieuwe ingang aan de kant van de Durmelaan.  Ook hier zorgt een luie trap en een helling voor een vlotte toegankelijkheid.

 

Waar je nu in het huidig infopunt Toerisme vooral informatie kunt krijgen, gaat de bezoeker (maar ook met plezier de Lokeraar zelf) op de nieuwe locatie een pak meer kunnen beleven!  Aan de hand van verschillende thema's lichten we al een tipje van de sluier, laten we geïnteresseerden ontdekken en zorgen we voor goesting om Lokeren ook verder dan het stadscentrum te gaan bekijken, horen, ruiken en proeven.

 

Op de verdiepingen komt, naast de back-office van de dienst Toerisme en Evenementen, ook het Stadsarchief.  Er wordt een volledig geacclimatiseerde en donkere ruimte ingericht waar we waardevolle documenten nog lang in goede staat zullen kunnen bewaren.  Een bezoekje aan dit archief kan ook: naast de kantoren wordt een gezellige leeszaal voorzien.

 

De hoogste verdieping in het nieuwe gebouw wordt ingericht als gemeenteraadszaal.  Deze ruimte is echter multifunctioneel: het is perfect mogelijk om er andere vergaderingen of zelfs ceremoniële evenementen te organiseren.  Bovendien kan je over de lagere delen van het oude postgebouw kijken en krijg je vanuit deze ruimte een geweldig uitzicht op het Prinses Josephine-Charlottepark.  Op de zolder van het oude gebouw moet je dat zicht helaas wat missen maar tussen de bestaande dakspanten van het oude gebouw wordt wel een heel mooie receptieruimte gecreëerd.  

 

 

Benieuwd naar meer?  Neem dan zeker een kijkje in de volledige infobundel!

 

Uitvoering

De omgevingsvergunning werd aangevraagd.  De architect werkt het ontwerp nu technisch verder in detail uit, waarna een aanbestedingsdossier aan de gemeenteraad ter goedkeuring zal voorgelegd worden.

Vervolgens gaat de stad samen met de architect op zoek naar een aannemer om dit pareltje te realiseren.  Dit is geen evident project: de ruimte is beperkt, er wordt een nieuwbouw gecombineerd met de renovatie van een oud gebouw met heel veel erfgoedwaarde.  Het project zal dus pas klaar zijn in de zomer van 2024.

Nog eventjes geduld dus...

 

Extra 

Het gebouw is één van de 4 "bakens" van ons stadscentrum.  Naast het stadhuis, het museum, de kerk, krijgt ook het voormalige postgebouw in de toekomst een prominente rol in het nieuwe lichtplan voor het stadscentrum.  Hoewel het, zuiver op basis van de hoeveelheid lux, niet nodig is om extra te verlichten, ervaart de Lokeraar de Markt als "te donker".  Reden is dat we het 'einde' van de ruimte waarin we ons bevinden, niet kunnen zien (stel je het verschil maar voor tussen een bos waar je in de verte niks ziet en dus helemaal donker aanvoelt of een bos waar je door de bomen een verlicht plein ziet en daardoor ook alles ziet wat er tussenin staat).  Door de gebouwen rondom het plein, in hun totaliteit, aan te stralen, willen we dat veiligheidsgevoel vergroten.

Meer weten, neem een kijkje op "licht- en terrasplan".

 

Hinder

Geen inhoud

Documenten