Wonen
⤷
Bouwen
Huren
Identiteit (Wonen)
Landbouw (Wonen)
Samenleven
Senioren (Wonen)
Veiligheid (Wonen)
Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers
Goed nieuws voor als je zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers wil laten plaatsen.
Sinds april (tot 31 december 2023) werd het btw-tarief verlaagd van 21% naar 6% voor de aankoop van fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen voor alle privé-woningen (dus ook nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na sloop) jonger dan 10 jaar....
Hou je huis koel, ook na de zomer - duurzaam renovatieadvies
Onze zomers worden steeds heter, met hogere temperaturen en langere hittegolven. Als je woning nog niet aangepast is aan deze klimaatverandering, stijgt het kwik ook binnen. De hitte in huis is nefast voor je wooncomfort en welzijn. (Te) hoge temperaturen zorgen voor slaap- en concentratieproblemen en zijn slecht voor de gezondheid. .
Gelukkig kan je jouw woning aanpassen en voorbereiden op...
Jury der gezworenen
Om de vier jaar, in de loop van de maand januari, moeten de steden en gemeenten een stedelijke/gemeentelijke lijst der gezworenen opmaken. De personen die zijn opgenomen in de lijst der gezworenen, worden hiervan op de hoogte gebracht. De lijsten worden later samengevoegd tot een provinciale lijst. Uit die lijst worden personen geselecteerd die kunnen worden aangewezen om in een...
Aangifte van een adreswijziging
Wie verhuist, is verplicht zijn nieuw adres binnen de acht werkdagen aan te geven bij de gemeente van de nieuwe woonplaats.
Omgevingsvergunning
Wie een stedenbouwkundige, milieuvergunning of beide nodig heeft, vraagt voortaan één omgevingsvergunning aan. In de meeste gevallen kan men de aanvraag digitaal doen via het Omgevingsloket van de Vlaamse overheid.
Melding of vraag
Stedelijke renovatiepremie
De stedelijke renovatiepremie is er voor eigenaars die hun woning wensen te renoveren, ongeacht of dit de eigen woning is of een huurwoning. Eigenaars die hun woning sociaal wensen te verhuren via het SVK/De Woonmaatschappij kunnen genieten van een hogere premie.
Loket gemeentebelastingen
In dit loket kan je een overzicht vinden met links naar formulieren op het belastingenloket.
Huur van een sociale woning bij een SHM
Sociale woning
Stedenbouwkundige informatievraag
Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan
Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan is een beleidsplan dat vanuit de bestaande ruimtelijke, sociale en economische structuur de gewenste ruimtelijke structuur van de stad Lokeren vastlegt.
Aansluiting riolering
Sloop- en bouwpremie
Voor het slopen van een krotwoning biedt de stad onder bepaalde voorwaarden een slooppremie aan. Wanneer na de sloop een nieuwe woning wordt gebouwd, is er ook een bouwpremie.
Hemelwater en infiltratiepremie
Bij de stad kan je een premie aanvragen voor het installeren van een hemelwaterput en/of infiltratievoorziening.
Leegstand
De stad doet jaarlijks nazicht op leegstaande woningen en gebouwen. Indien een woning meer dan een jaar leeg staat kan ze worden opgenomen op het leegstandsregister.
Aankoop van een sociale woning bij een SHM
Jouw woning sociaal verhuren?
Een woonmaatschappij huurt woningen op de private huurmarkt om ze daarna te verhuren aan woonbehoeftige personen en gezinnen. Zo ben je als eigenaar verlost van de administratieve rompslomp en kan je verhuren zonder zorgen. Als huurder ben je zeker dat je in een betaalbare, kwaliteitsvolle woning terecht komt.
Referentieadres
Conformiteitsattest
Het conformiteitsattest is één van de instrumenten van de Vlaamse overheid om de kwaliteit van huurwoningen te bewaken.
Een conformiteitsattest bevestigt dat de woning voldoet aan de door het Vlaams Gewest gestelde normen inzake veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit.
Verlagen boordstenen
Tussenkomst huurwaarborg
Tijdelijk verblijven in een woonzorgcentrum
Renovatieadvies en -begeleiding
Verklaring van onbewoonbaarheid
Opnames woonzorgcentra, kortverblijf en assistentiewoningen
Inzage openbaar onderzoek
Woon- en energieloket Woonwijzer Waasland
mailto:woonwijzerwaasland@interwaas.beWoonwijzer Waasland is een onderdeel van het Energiehuis. Je kan er terecht voor informatie, begeleiding en ondersteuning rond premies en alle energiegerelateerde zaken.
Verwaarlozing
Verordeningen
De regelgeving van parkeerplaatsen vindt je hier: Nieuwe verordening parkeren
Wens je een meergezinswoning te bouwen? Dan dien je te voldoen aan de ”stedenbouwkundige verordening voor het creëren en wijzigen van het aantal woongelegenheden” (B.D. 07/01/2010). Je kan de verordening hier downloaden.
Perceelinformatie
Ter optimalisatie van onze dienstverlening biedt de stad Lokeren een platform aan waar geldende plannen, bestemmingen en voorschriften over een perceel kunnen teruggevonden worden (BPA, RUP, verkaveling, Erfgoed, Rooilijn,...).
De toepassing geeft geen overzicht van de verleende vergunningen.